Runderrollade of “Rinderroulade” (duits) is een traditioneel ingepakt vleesgerecht in Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Voor de rollades worden groot gesneden plakjes van de runderbout gebruikt, meestal van de bovenschaal, onderschelp, dikke boog, hoekstaartstuk of bal.

Rol de runderrollades op, was en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de uien in halve manen, snijd de komkommer in de lengte, maak een schaar en keukentouw klaar.

Verdeel de uitgespreide rollades dun met mosterd, zout en peper, verdeel ongeveer 1/2 ui en 1 1/2 plakjes spek en 1/2 (eventueel meer) komkommer in het midden van elke rollade. Vouw nu aan beide lange zijden iets in, rol het op en bind het vast met de keukendraad als een postpakket.

Laat de geklaarde boter in een pan heet worden en bak dan de rollades rondom, verwijder ze en doe ze in een braadpan.

Snijd de bleekselderij, de rest van de ui, prei en de wortelen fijn en bak ze in de pan. Zodra ze halverwege “blond” zijn, kort roeren, een heel dun laagje rode wijn schenken, stoppen met roeren en de vloeistof laten verdampen. Zodra de groenten weer braaddroog zijn, nog een laag erbij gieten, even roeren en verder laten verdampen. Herhaal dit totdat de 1/2 fles wijn op is. Op deze manier worden de geroosterde groenten erg bruin (goed voor de smaak en kleur van de saus) maar niet droog. Op het einde bijvullen met de vleesbouillon, een beetje zout en peper en een flinke scheut komkommerbouillon en dan bij de stoofpot met de rollades toevoegen. Laat de pan op een laag vuur of op ongeveer 160 graden in de oven 1 1/2 uur stoven. Giet er af en toe wat vloeistof bij.

Test na 1 1/2 uur of de rollades zacht zijn (druk er gewoon een beetje op met de houten lepel, ze moeten gewillig ingedrukt kunnen worden, zo niet, laat nog een half uur sudderen) en haal ze voorzichtig uit de pan en houd ze warm.

Giet de saus door een zeef, breng aan de kook. Ca. Meng 1 eetlepel mosterd met een beetje water en de maizena en giet het geleidelijk onder roeren in de kokende saus tot de gewenste dikte is bereikt. Breng de saus eventueel nog eens op smaak met zout, peper, rode wijn en komkommerbouillon.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *