Veel mensen houden van typisch Amerikaanse koekjes – ze zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en meestal heerlijk chocoladeachtig. De koekjes zijn ook verkrijgbaar in een minder bekende variant, namelijk als een gigantisch koekje genaamd “Skillet Cookie”. In de VS geldt vaak “groter is beter” – en blijkbaar ook met heerlijke koekjes. De enorme “koekenpannen” worden meestal direct in de pan bereid. “Wat het deeg betreft, zijn er geen verschillen tussen klassieke koekjes en koekenpannen – alleen de bereidingswijze is anders”, legt foodblogger Gabriele Frankemölle (www.usa-kulinarisch.de) uit.
Omdat het reuzenkoekje niet uit de bak komt, maar uit de pan. “Koekjes uit de pan zijn een goed idee voor iedereen die geen oven heeft – en daarom geweldig voor een kampeervakantie”, zegt de Franse kookboekauteur Sabrina Fauda-Rôle. Het pan-koekje is kant-en-klaar – voor sommige recepten worden de ingrediënten zelfs rechtstreeks in de pan gemengd, waarvoor een eenvoudige houten lepel voldoende is. “Koekjes uit de pan zijn perfect voor mensen die niet zo goed zijn in het maken van uitgebreide desserts”, zegt patissier Maren Thobaben (www.mrs-t.de). ‘Met een koekje heb je een showtje op tafel.’ Niet alleen het uiterlijk, maar ook de consistentie van de koekenpan is een beetje anders. Over het algemeen is het zachter. Tijdens het bakken wordt de bodem krokant, terwijl het oppervlak zacht en ietwat taai blijft – lekker “taai”, zoals het in Amerika wordt genoemd.

Het is belangrijk om de juiste pan te gebruiken. Als het koekje in de oven of op de grill wordt gebakken, is niet iedereen mogelijk. “Teflonpannen zijn in dit geval niet echt geschikt. Pannen met plastic handvatten moeten ook worden vermeden”, zegt Thobaben. Gietijzeren pannen zijn beter. Als je de bereiding liever op het fornuis hebt, heb je een pan met deksel nodig. “Het is goed als het een dikke bodem heeft, zodat de warmte zachtjes kan worden verdeeld en de onderkant van het koekje niet verbrandt”, adviseert Fauda-Rôle. Elk klassiek koekjesrecept kan ook in de pan worden bereid. Als je van klassiek houdt, voeg dan chocoladedruppels, noten of pindakaas toe aan het deeg. ‘Zoutstokjes of gemalen crackers geven een zoute toon en een geweldige crunch’, zegt Thobaben.
Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *